5c97d641b2394fde3b4cfb15218c6c81d79cad23 Contoh Menjawab Soalan Ringkasan ~ Karangan Bahasa Melayu SPM

Wednesday, April 17, 2013


Bahagian A (i) - Ringkasan.

        Kepentingan sukan dalam meningkatkan kecemerlangan murid ialah sukan dapat meningkatkan disiplin murid. Selain itu, murid yang bersukan akan terdidik mengagihkan dan menentukan masa dengan sewajarnya antara bersukan dan belajar serta memberikan perhatian sepenuhnya ketika pengajaran dan pembelajaran berlangsung. Di samping itu, sukan mampu melahirkan insan yang sihat fizikal dan mentalnya. Bukan itu sahaja, sukan membolehkan seseorang itu mempunyai akal yang sempurna untuk berfikir dengan menerapkan semangat berpasukan yang tinggi dan semangat juang yang kental serta berupaya menerima kegagalan secara positif.

(77 patah perkataan)


Bahagian A (ii) - Pemahaman
  1. Berikan maksud berganding bahu dalam petikan.

    Rangkai kata tersebut bermaksud bekerjasama.

  2. Bagaimanakah Majlis Sukan Negara dan Kementerian Belia dan Sukan membantu mempertingkatkan pencapaian sukan dalam kalangan murid?

    Majlis Sukan Negara dan Kementerian Belia dan Sukan membantu mempertingkatkan pencapaian sukan dalam kalangan murid ialah Majlis Sukan Negara memberikan sokongan kepada kegiatan sukan dan mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan yang dijalankan di sekolah. Selain itu, Kementerian Belia dan Sukan bekerjasama dengan Kementerian Pelajaran Malaysia membina lebih banyak sekolah sukan.

  3. Sesetengah ibu bapa kurang menggalakkan anak-anak mereka terlibat dalam aktiviti sukan. Pada pendapat anda, mengapakah keadaan ini berlaku?

    Pada pendapat saya, sesetengah ibu bapa kurang menggalakkan anak-anak mereka terlibat dalam aktiviti sukan kerana mereka menganggap menyertai aktiviti sukan hanya membazirkan masa anak-anak mereka. Selain itu, ibu bapa khuatir jika anak-anak mereka aktif bersukan, pelajaran mereka akan terabai kerana keletihan yang menyebabkan mereka kurang bertenaga untuk belajar.

1 comment:

Followers

Kongsi Artikel

Contoh-contoh Karangan Bahasa Melayu SPM, Contoh Karangan Bahasa Melayu SPM Bahagian A dan Bahagian B.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

OWR NEWSLETTER

Contact Form

Name

Email *

Message *

Liked FB page kami

Follow Kami di G+

Follow Kami di Twitter

Google+ Followers

Popular Posts

Busuk News

5c97d641b2394fde3b4cfb15218c6c81d79cad23